Andezit küp taşı ve Andezit taşı özellikleri

on
Categories: Andezit

Son zamanların gözdesi doğal yapı taşlarıdır. Doğal andezit olarak üretilen bu maddeler inşaat ve yapı alanında birçok yerde kullanılabilmektedir. Tamamen doğal ve sağlıklıdırlar. Özellikle Dünya da şu sıralarda Türkiye’de kullanımları oldukça yaygınlaşmıştır. Doğal taşların çıkarılması konusunda Türkiye saklı bir cennet konumundadır. Nerdeyse bütün doğal taşları Türkiye’de bolca bulmak ve çıkarmak mümkündür. Hal böyle olunca da bu taşları kendi üretimimizde kullandığımız gibi ihracata da sürmeye başladık. Tüm dünyaya ihraç edilen doğal taşlarımız ülkemizin ekonomisinde de son derece önemli bir rol oynamaktadır. Andezit Doğal küp taşlar kullanıldıkları alanda oldukça hoş ve estetik bir doku bırakırlar. Asla koku yapmaz ve doğallıklarını hiçbir şekilde yitirmezler. Oldukça dayanıklı ve sağlamdırlar ve boya kullanmaya gerek yoktur.

andezit küp taş
Genellikle andezit taşı eflatun, mor, pembe yakın renklerde oluşan püskürük taşlardır. Bazen de grimsi ve siyahın açık tonları şeklinde görmek mümkün olabilir. Andezit küp taş kayaçların renkliliğinde yaşlarının büyük bir etkisi vardır. Ankara andezit küp taşı olarak da adlandırılır ve şekilde adlandırılmasının sebebi Ankara bölgesinde çok yaygın olmasıdır. Sıklıkla da yapılarda kullanılmaktadır.

Andezit Küp Taşı Nerelerde Kullanılır? Kaymaz bir yapıda olduğundan rampalarda, merdivenlerde ve eğimli yüzeylerde kullanışlıdır. Andezit taşı kullanıldığı yerine göre, levha, plaka, bordür gibi farklı şekillerde üretilir. Ayrıca boya gerektirmemesi kullanım sebeplerinden biridir. Dekoratif bir özelliğe de sahip olduklarından bank, çiçeklik ve diğer şehir mobilyalarında kullanılır. Farklı kalınlık ve boyutlarda üretimleri de yapılarak her alanda kolayca kullanılabilirler.
Genellikle andezit levha ve plakalar duvar kaplamalarında ve döşemelerde kullanılırlar. Duvar kaplamaları yapılırken duvarın tamamı veya belli bir kısmı andezitle döşenebilir. Zemin kaplaması olarak kaldırımlarda, döşemelerde, tretuar kaplamalarında, merdiven basamaklarında, engelli rampalarının kaplamalarında vs. yerlerde görmek mümkündür.

  1. -Döşeme taşları
  2. -Duvar kaplama plakaları
  3. -Kaldırım plakaları
  4. -Bordür ve bordür kenarı su olukları vb.
  5. -Andezit Taşlarının kullanım avantajları
  6. -Kaymaz bir malzemedir.
  7. -Duvar kaplaması olarak kullanılır çünkü Isı kaybını önler ve yazın serinliği, kışın ısı kaybını engeller.
  8. -Boyamaya gerek yoktur ve farklı renklerde bulunup rengini kaybetmez.
  9. -Aşınmaya dayanıklı bir malzemedir.
  10. -Doğal bir taştır ve oldukça dayanıklıdır.
  11. -Kaymama özelliğinden dolayı ıslak zeminlerde kullanım avantajı sağlar.
  12. -Isı farklılıklarından etkilenme oranı azdır.
  13. -Farklı işlemlerden geçerek cilalı veya cilasız olarak dekoratif özellik katılabilir.
    Andezit Taşının Özellikleri: Çıkarıldıkları yörelere göre ufak farklılıklar gösterebilirler. Bu farklılıklar gözeneklere, doluluk oranlarına vb. durumlara göre değişir. Genel olarak andezit taşlarının kimyasal ve teknik özellikleri şunlardır;
    Özgül ağırlık                               2.67 gr/cm3
    Gözeneklilik                               %16.10
    Doluluk oranı                            %83.9
    Basınç dayanımı                       716 kg/cm2
    Ezilme dayanımı                      163 kg/cm3
    Darbe dayanımı                        12 kg/cm2
    Aşınma dayanımı                     18.1 cm2/cm2
    Ağırlıkça su emme durumu   %6.54
    Porozite                                      %9.51
    Nem oranı                                 %1.14
    Bu özellikler andezit taşının üretildiği yere ve firmaya göre küçük değişiklikler gösterebilir.