Bazalt Taşının Oluşumu ve Özellikleri

on
Categories: Bazalt

Bazalt Taşının Oluşumu ve Özellikleri; Yüzyıllarca önce dünyanın oluşumu sırasında, doğada yaşanan birçok ilginç olay ve döngü gerçekleşmiştir. Doğal madenlerin oluşumu da, bu şaşırtıcı olaylardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Dünyanın oluşumunun evreleri vardır. Bu evrelerden, kuaterner dönemi olarak adlandırılan dördüncü jeolojik evrede çeşitli volkanik patlamalar yaşanmıştır. Bu volkanlardan püsküren lavlar zamanla soğuyarak sertleşmiştir. Dünyada ve ülkemizde volkanik bölgelerde bahsi geçen oluşum yaşanmıştır. Bu olaylar sonucunda bazalt taşı oluşmuştur. Bazalt Taşının Oluşumu ve Özellikleri; Bazalt taşının oluşumu esnasında lavların sıkışıp soğuması ile yapısı sert ve dayanıklı olurken, yapısal olarak da farklılıklar göstermiştir.

Bazalt Taşının Oluşumu ve Özellikleri

Bazı bazalt taşlarının yapısal olarak gözenekli olması bu doğal olay esnasındaki büzüşmeden kaynaklanmaktadır. Bazalt taşları yapısal olarak; boşluklu ve dişi bazalt olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğanın etkisi ile zamanla taşların boşluklarına mineraller yerleşmektedir. Boşluklara yerleşen bu minerallerin taşları daha dayanıklı bir hale getirdikleri bilinmektedir. Bazalt, yapısında bulunan olivin maddesi dayanıklılığı açısından önem taşırken, yapısında silis maddesi bulundurmadığı için sağlık açısından olumlu özellikler sergilemektedir.

erga bazalt madencilik küp taş
Bazalt taşının kendine has özellikleri vardır. Lavların soğuması ile bünyesindeki gazların uçuşması sunucunda oluşan bu taşlar, dayanıklı ve sert volkanik taş grubuna girmektedirler. Bu yapısal özelliği ile alt ve üst yapı malzemesi olarak, köprü yapımında, tren yolları yapımında, işlenip toz ve granül haline getirildikten sonra asfalt yapımında da kullanılmaktadır. Bazalt taşının dayanıklılık özellikleri incelendiğinde, oldukça olumlu sonuçlar gözlenmektedir. Yüksek basınç uygulamalarına dirençli, aşınma direnci olan, soğuk ve donmaya karşı dayanıklı, oldukça kullanışlı özellikleri ile dış yapı malzemelerinin başında geldikleri için mimari açıdan çok önemlidir.
Bazalt taşları siyah renkte, içinde kristal yapı barındıran ve genellikle camsı görünüm sergileyen bir taşlardır. Bazalt Taşının Oluşumu ve Özellikleri; Genellikle magmalar oluşurken altıgen şeklinde prizmalar halinde görünen sütunlar olarak meydana geldikleri bilinmektedir. Yapısal dayanıklılığı ve kullanım alanları düşünüldüğünde, dış mimari yapı için önemli bir döşeme malzemesi ve ham madde olduğu gerçeği gün yüzüne çıkmaktadır. Madencilik konusunda gelişen ülkemizde kullanıma el verişliliği ve uygun fiyatları ile hayatı kolaylaştıran önemli bir malzeme olduğu dikkatleri çekmektedir.