Granit Taşı

on
Categories: Doğal Taşlar, Granit

Granitler, kristal ve sert yapıya sahip mineraller aracılığı ile meydana gelen görünüm olan taneli yapıda ve granit taşı özelliklerimagmatiğin derin kütlelerinden meydana gelmiştir. Plüton’un ham madde içeriğinde yer alan taneler genel olarak gözle görülebilen büyüklüğe sahip yapıdadır. Bu tanelerin içerisinde yer alan minerallerin cinsiyle birlikte oluşumu sağlanır.

Granit Taşı

Günlük hayatımızda hepimiz muhakkak granitlerle çok sık bir şekilde karşılanıyor ve granitlerin nasıl bir şekle sahip olduğunu hepimiz bir fikir sahibi olmuşuzdur, dersek yanılmamış oluruz.
Geneline bakacak olursak açık yapılarda, içinde feldspatın ortoklas, plajoklas ve kuvarst minerallerini barındırmakta ve bu minerallerin miktarları ve türüne göre de renklerin değişkenlik özelliği ortaya çıkmıştır. Genel olarak baktığımız zaman en çok kullanılan renklerden gri olanı günlük yaşantımızda karşımıza çıkarken, kırmızı ve pembe renklerde olduğunu da nadir de olsa görebilmemiz mümkündür.

Granitler daha çok hangi hallerde karşımıza çıkar?

Yeryüzünde yaygınlaşmış yapısıyla, sosyal alanlar üzerinde karşımıza çıkan granitler yapı gereği pek çok taştan çok daha dayanıklı ve uzun ömre sahip olan benzersiz taşlardan birisidir. Bunun asıl sebeplerinden birisi atmosfer etkisine karşı koyan yapısı, içeriğinde barındırdığı kuvvetli maddeler aracılığı ile sert darbelere karşı da estetik yapısıyla zarar görmesi az olan taş biçimlerinden birisidir. Yaklaşık 400 santigrat derecelik bir ısı üzerinde meydana gelen ve soğuması için yüzyılların geçmesiyle granit yapısını alan  jeotermal suların kaynağı olarak ifade edilen granitler, günümüz açısından önemi oldukça yüksektir.
Yapısı gereği dış etkenlere karşı dayanıklı yapısıyla, iklimlere karşı zarar görmeyen özelliğiyle günümüz üzerinde bakım ihtiyacı görmeden uzun süre yapılarını koruyabilen taş cinslerinden birisi olarak yer almaktadır.